Miss Suhaiza M.A
Textile Apprenticeship.Info

Holla!


Miss Suhaiza M.A
Thursday, November 24, 2016 • 9:19 AM • 0 Comment(s)

Assalamualaikum,

Entry kali ni sis nak story pasal alatan pembuatan beg kulit atau leather bag,jahitan hand made leather bag ni perlukan peralatan dia tersendiri tau.

Sis tertarik nak belajar jahitan leather bag hand made ni dari sorg bro ni, senang cerita sis panggil dia bro syaiful. Bro syaiful baru juga berjinak-jinak dalam dunia jahitan leather bag ni almost 2 years ago kalau tak silap sis, bro syaiful ni sangat-sangat kreatif orangnya. Sebab apa sis cakap kreatif ? haa nanti korang tahu nape sis cakap dia kreatif.Hikss...Bro syaiful ni banyak ambik tempahan menjahit sarung handphone, dompet, dan sebagainya. So alhamdulillah sis beruntung dpt serba sedikit ilmu tentang jahitan leather bag hand made ni;)

Perjalanan ke rumah bro syaiful yang terletak di Kajang, Selangor.
Tadaaa! ni la bro syaiful;)









Stitch Pony
Haa ni laa dia stitch pony, function dia mengapit kain kulit tu untuk memudahkan proses jahitan beg.Stitch Pony ni kalau korang nak tahu bro syaiful yang buat sendiri tau.That's why la sis cakap dia kreatif orangnya.Jimat pun jimat. Sebab kalau dekat pasaran luar harga alatan ni mungin mencecah ratusan ringgit.


Antara aksesori yang digunakan oleh bro syaiful.

Chisel 
Ni pulak adalah chisel, chisel ni ada pelbagai jenis dan gambar diatas adalah chisel 6 mata.Function dia? haa meh nak habaq mai, benda alah ni sgt penting untuk menebuk lubang pada kain kulit tersebut. Dah tebuk barulah mudah nak jahitkan. Takda nak sakit-sakit tangan. hihi

Chisel pron bermata 2

Function benda alah ni adalah untuk menebuk lubang dibahagian hujung kain.

Alatan lain yang digunakan;)

Tu je alatan yg sempat sis snap. Alatan lain yang digunakan adalah :

-Benang lilin
-Penukul
-Jarum size besar
-Pembaris
-Gam
-Lighter


Bahan nak buat leather bag dah tahu..Hmmm tapi mcm mana nak buat eh? Orite berjumpa next entry pulak ok.

0 Comments posted :

Post a Comment


Tuan Tanah





Follow | Dashboard
1 Jejak Budak Cute dikesan.
Fairytale Zone
Lets Talk!


Don't use harsh word!
Put your blog url, not email!
No anonym or advertisement allowed here!

Sila tinggalkan jejak korang ya^_^

Greener Archive





Lalulintas

Credit By



Template By : YukiHaura
Basecode : AyeshaKamila
Thanks For : ????
Owner : Miss Suhaiza M.A