Miss Suhaiza M.A
Textile Apprenticeship.Info

Holla!


Miss Suhaiza M.A
Sunday, December 18, 2016 • 10:05 AM • 0 Comment(s)

Assalamualaikum,

Entry kali ni sis nak share pasal proses jahitan beg kulit. Mesti korang tertanya-tanya kan mcm mana nak jahit leather bag 100% hand made kan? tak sakit tangan ke? haa jom tengok proses jahitan leather bag hand made yg bro syaiful ni buat.

Proses melakar design menggunakan Microsoft Visio.Tekun bro tekun.haha

Microsoft Viso memudahkan lagi proses melakar pola beg.

Pola beg yang ingin dibuat

Potong kulit mengikut pola yang diingini.



Kalau nak shape bulat bahagian hujung potong menggunakan puncher separa.

Letakkan tape agar semasa proses memotong fabric, design tidak lari.

Puncher separa pelbagai saiz.

Jangka lukis digunakan untuk menanda tempat untuk dibuat lubang sebelum proses jahitan.

Haa ni la function chisel mata 2 untuk menebuk lubang dibahagian hujung fabric.

Cara guna chisel 6 mata. Letak dan ketuk menggunakan penukul.

Cara menggunakan stitch pony. 

Proses jahitan.



Tadaa! Dah pun siap;)

0 Comments posted :

Post a Comment


Tuan Tanah





Follow | Dashboard
1 Jejak Budak Cute dikesan.
Fairytale Zone
Lets Talk!


Don't use harsh word!
Put your blog url, not email!
No anonym or advertisement allowed here!

Sila tinggalkan jejak korang ya^_^